Renbergsvattnetslantbruk.se

Småskaligt, lokalt, modernt lantbruk i Burträsk

RenbergsGIN

English

Vi på Renbergsvattnets lantbruk har med hjälp av Tevsjö Mill & Distillery förädlat det maltkorn vi odlade 2023 till vår egen RenbergsGIN.
Smaksatt med rönnbär och en nypa granskott. Plockat i Renbergs såklart. Odling av ekologisk spannmål till våra djur ingår i vår vardag. Men att odla ekologiskt maltkorn är något nytt och spännande på våra breddgrader.
En liten guldkant på livet som bonde.
Så ta ett stänk RenbergsGIN i glaset och njut med oss!
Mikael & Fredrik.
9:e generationen bönder på Renbergsvattnets Lantbruk.

Odlingsåret börjar på hösten när vi plöjer åkrarna inför kommande vårs maltkornssådd.
När vårsolen värmt upp jorden tillräckligt gödslar vi fälten med gödsel från våra kor som sedan harvas ner i jorden för att ge näring samt en jämn och finfördelad såbädd inför sådden av maltkornet.
2023 sådde vi maltkornet av sorten Planet den 19 maj.
Maltkornet har gått i ax i mitten av juli.
Maltkornet i början av augusti, några veckor kvar till skörd.
Maltkornet skördas den 7-8 september.
Dagens spannmålsskörd torkas under kvällen/natten genom att 70 gradig luft som värmts upp med två stycken pelletspannor på totalt 600 kw blåses genom spannmålen.
För att spannmålen skall kunna lagras måste den torkas ner till en fukthalt på 14 procent, vilket tar 2-6 timmar. Efter kontroll av fukthalten förflyttas spannmålen över till en lagringssilo kommande morgon.
Rönnbären plockades den 24 augusti i vår trädgård.
Granskotten plockades den 16 juni i egen skog.
Mikrodestilleriet Tevsjö Mill & Destellery i Järvsö, har förädlat vårt ekologiska maltkorn, rönnbären och granskotten till att bli vår egen RenbergsGin.